Træthed, inflammation og øget fedtdeponering
Rigtig mange danskere har forstadiet til type 2 diabetes, også kaldet insulinresistent.
En tilstand som betyder at kroppen reagerer langsomt på ét af insulinens vigtigste signaler: Signalet om, at tiden er inde til at fjerne overskydende sukker fra blodet.
Når insulin ønsker at kroppen skal fjerne overskydende sukker fra blodet, så beder insulinet blot muskelceller og leverceller om at åbne op for sluserne, som lægger overskydende sukker ind på lageret.
Det vil sige at når vi er insulinresistente, så svømmer sukker og insulin rundt i blodet i længere tid. Dette er en særdeles belastende tilstand, der fører til bl.a. træthed, inflammation og øget fedtdeponering – som oftest lige midt på maven.
Tilstanden gør det ofte vanskeligt at tabe sig igen.
Fedt formodes at øge insulinresistens.
Denne fedtophobning i muskelcellerne, forstyrre mitokondriernes arbejde med at forbrænde sukkerstoffer. Et højt indtag af mættet fedt formodes derfor at øge insulinresistens og kan desuden potentielt nedbryde bugspytkirtlens insulinproducerende betaceller.
Indtag af mættet fedt samt kød, særligt forarbejdet kød og kødpålæg, er forbundet med øget risiko for udvikling af type 2 diabetes, og det er både kødets indhold af animalsk mættet fedt og kødets indhold af AGE (advanced glycation end products), der vurderes at være involveret i udviklingen.
Insulinresistente – eller folk med varierende mængde sukker i blodet, har ofte svært ved at regulere appetitten. Selv almen træthed og utilpashed kan forveksles med sult.
Råd til større insulinfølsomhed.
Opnå større insulinfølsomhed og vend udviklingen på 4-6 uger, ved at holde dig helt fra:
sukker, hvidt brød og pasta, alkohol samt
mættet, animalsk fedt fra kød, kødpålæg og mælkeprodukter.
Spis i stedet masser af grønsager og kål, linser og bønner samt fisk, fjerkræ og ekstra jomfruolivenolie.
Du kan endda opnå hurtigere resultater ved motionere hver dag i en halv time og supplere din gode mad med olivenbladsekstrakt samt Nordfolk omega 3 fra plankton som kosttilskud.
1. Få mere søvn. En god nats søvn på mindst syv timer er vigtig
2. Træn en halv time hver dag, det øger insulinsensitiviteten
3. Nedsæt stress faktorer i din hverdag
4. Skær ned på kulhydrater fra brød, pasta og fast-food
5. Spis i stedet flere fiberrige kulhydrater fra grønsager og kål
6. Reducer eller eliminer dit indtag af tilsat sukker
7. Hjælp processen godt på vej med tilskud af olivenbladsekstrakt og Nordfolk omega 3
Kilde: Mad for livet. https://www.madforlivet.com/viden-og-forskning/insulinresistent-mad-og-olivenbladsekstrakt-mod-insulinresistens/?fbclid=IwAR2KsjCW6Pq_Js2LXATu3Ww3M88nfOBxy8Ue0zn7MwQCODB1NFHnIicAdjA